Typowa lodziara – piękna laska uwielbia dobre lody:
Typowa lodziara, napalona laska robi loda, który rozpływa się nie tylko w ustach.. Dla zainteresowanych przepis na dobre lody śmietankowe…
PRZEPIS NA Wspaniałego LODA, czyli jak zrobić prawidłowo dobrego loda:
Lody to niewatpliwie bardzo popularny deser. Przepisów znajdziemy zatem wiele. Z pewnością wyróżniamy głownie 2 grypy:
– lody w stylu francuzkim to najpopularniejsze typ lodów na bazie żółtek..
– lody w stylu filadelfijskim oparte głównie na ubijaniu śmietany..
Jak wybrać dobrą smietanę bo jest prosty powiedzenie:
Przede wszystkim dobra śmietana to dobre lody.
Składniki:
- ¼ szklanki cukru pudru,
- 2 jajka,
- 300 ml słodkiej śmietanki (30 lub 36%),
- 2 łyżki ciepłego mleka 3,2%,
- szczypta soli.
Typowa lodziara radzi:
Sposób przygotowania:
1. Jajka sparz wrzątkiem. Oddziel białka od żółtek. Ubij bardzo sztywną pianę z białek i soli. Dodaj do niej połowę cukru i delikatnie wymieszaj.
2. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem i mlekiem na białą, puszystą masę.
3. Schłodzoną śmietankę ubij.
4. Połącz wszystkie składniki w następujący sposób: do piany przełóż żółtka z cukrem, a na końcu dodaj śmietankę. Wszystko delikatnie wymieszaj łyżką.
5. Przelej masę do pojemników i zamrażaj minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc.
Smacznego 😉